top of page
Dierenarts Rogge

Veelgestelde vragen

Nuttige informatie over belangrijke items voor huisdier eigenaren

We hebben voor u een aantal veelgestelde vragen op een rijtje gezet.

Waarom moet ik mijn huisdier laten vaccineren?

Ondertussen weten we het, vaccineren betekent beschermt tegen virussen. Met vaccinaties kunt u ervoor zorgen dat uw huisdier niet of minder ernstig ziek wordt. Er zijn tal van besmettelijke infectieziekten, zoals de niesziekte, leucose en panleukopenie bij katten of parvovirose, ratteziekte, hepatitis en kennelhoest bij honden. Een vaccin kan uw huisdier tegen voornoemde aandoeningen beschermen. Gaat de hond of kat mee op reis, dan is een vaccinatie tegen rabiës (vaccinatie hondsdolheid) wettelijk verplicht. Wanneer uw hond op hotel gaat, kies dan ook voor een vaccinatie tegen kennelhoest.

Hoe kan ik mijn hond of kat beschermen tegen teken?

Teken kunnen drager zijn van Lyme Disease. Voor Uw huisdier maar ook voor U is dit een zeer gevaarlijke aandoening. Er bestaat medicatie om Uw hond of kat preventief te beschermen beschermen tegen teken. 

Ga je veel wandelen in lang gras of in het bos, dan is dergelijk preventief middel geen overbodige luxe.

Wat moet ik doen als mijn kat gaat braken of diarree krijgt?

Heeft uw huisdier een verminderde eetlust , braakt en/of (bloederige) diarree? Raadpleeg een dierenarts met ervaring. Het komt ook voor dat een kat gaat braken om zich van een haarbal te verlossen. Uw hond kan vlug even braken als hij iets vies opnam. Maar wees op uw hoede als uw huisdier vaak of kort na elkaar braakt al dan niet in combinatie met bloed of een opgezette buik.

Welke voorzorgsmaatregelen zijn er nodig als ik naar het buitenland op vakantie ga met mijn huisdier?

Behalve de jaarlijks voorgeschreven inentingen moet uw huisdier minstens drie weken voor vertrek tegen hondsdolheid (rabiës) worden gevaccineerd. Behandel je huisdier voor vertek tegen vlo , teek en voor sommige zuiderse landen ook tegen zandvlieg en mug. In Zuiderse landen kunnen  zandvliegen Leishmania overzetten en kunnen bepaalde muggesoorten Uw hond of kat met hartwormbesmetten .Stel ook een EHBO kistje samen met rekverband, pijnstiller, de eventuele dagelijks in te nemen medicatie, tekenpincet.

bottom of page